AMED - Mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılanan gazeteci Abdurrahman Gök’ün yurt dışına çıkış yasağı yine kaldırılmadı.
Gazeteci Abdurrahman Gök'ün mesleki faaliyetleri ve itirafçı Ümit Akbıyık'ın beyanları gerekçe gösterilerek "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla yargılandığı davanın 7’nci duruşması görüldü. Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Gök ile avukatları Resul Tamur ve Mehmet Emin Aktar hazır bulundu. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), DİSK Basın-İş, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nden (GGC) gazeteciler ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi de duruşmayı izledi.
Duruşmada söz alan Gök, uzun zamandır devam eden yurt dışı yasağından kaynaklı mesleğinini yerine getiremediğini dile getirdi. Gök, "Yurt dışı alan çalışması yapan bir gazeteciyim ve uzun süredir iyi şekilde çalışamıyorum” dedi. Gök, yurt dışı yasağının kaldırılmasını talep etti.
Avukat Tamur, daha önce benzer soruşturmalarda verilen takipsizlik kararlarını hatırlatarak, yurt dışı yasağının kaldırılmasını talep etti. Avukat Aktar da, yurt dışı yasağının mağduriyete neden olduğunu söyledi.
DURUŞMA 11 EYLÜL’E ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, 2024/54423 soruşturma sayılı dosyasına müzakere yazılarak, "tekemmül edip etmediğinin" sorulmasına karar verdi. Yurt dışı çıkış yasağına dair talebi reddeden mahkeme, duruşmayı 11 Eylül’e erteledi.
‘TÜRKİYE YARGISININ AYIBI’
Duruşma sonrası açıklama yapıldı. DFG Eşbaşkanı Selman Çiçek, bugünün 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü olduğuna işaret ederek, “Bugünü kutlamak isterdik ama maalesef adliyedeyiz. Böylesi bir günde adliyede olmak aslında bizim değil, Türkiye yargısının ayıbıdır. Abdurrahman Gök’ün duruşmasını takip ettik. Bir gazetecinin yurt dışına çıkış yasağı devam ettirildi. Bir gazeteci yurt dışına çıkar, haber yapar. Bunun engellenmesine dönük bir karar çıktı. Bu kararı kınıyoruz. Bu Türkiye demokrasisinin ayıbıdır” diye konuştu.
DİSK Basın-İş Amed Bölge Temsilcisi Hakkı Boltan, “Kürt gazeteciliği 127’nci yılında ve biz yargılanan arkadaşlarımızın davasını takip ediyoruz. Bu yargı baskısıdır" dedi. boltan, gazetecilere yönelik baskıların arttığına işaret ederek, "Bu saldırılar hiçbir şekilde çalışmaları engelleyemiyor. Kürt gazeteciler halkın haber hakkı için çalışmalarına devam edecek. Gazetecilik suç değildir, elinizi gazeteciler üzerinden çekin” dedi.