ANKARA – Roboskî İçin Adalet Girişimi'nin anmasında konuşan İHD'li Tanju Gündüzalp, katliamların hesabı sorulmadan onurlu bir barışın sağlanayamacağını vurguladı.
Şirnex'in Qileban (Uludere) Roboskî köyünde 28 Aralık 2011'de aralarında çocukların da bulunduğu 34 kişinin katledildiği olayın aydınlatılması ve sorumluların yargılanması için kurulan Roboskî İçin Adalet Girişimi, her ay düzenlediği anma etkinliğini sürdürdü. Katliamın 163'ünü ayında Ankara Sakarya Caddesi'nde açıklama yapıldı. Açıklamada, "Katiller bulunsun, Roboskî bir daha asla" pankartı açıldı.
Burada açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi Tanju Gündüzalp, katliama ilişkin hukuki sürecin hala işletilmediğini hatırlattı. Katliamın bir sistem meselesi olduğunu belirten Gündüzalp, katliamın cezasızlık yöntemi üzerine kurulu bir iktidar anlayışının utancı olduğunu vurgulayarak, "Roboski'yi unutmadık, unutmamak bir direniştir. Adalet talebimiz de Roboskî ile sınırlı değildir. Yine 20 Temmuz 2015'te Suruç'ta barış için yola çıkan 33 gencimizi, 10 Ekim 2015'te Ankara Garı'nda barış mitinginde katledilen 103 insanımızı da unutmuyoruz. 10 yıl boyunca ne Ankara Garı'nın ne de Suruç'un gerçek failleri yargılandı. Bu katliamlar, barışın sistematik şekilde nasıl hedef alındığını, cezasızlığın nasıl devlet politikasına dönüştüğünü göstermektedir" diye konuştu.
'ADALET ARAYIŞINDAN ASLA VEZGEÇİLMEYECEK'
Yaşamını yitiren Cumartesi Anneleri'nden Emine Ocak'ı anan Gündüzalp, "30 yıldır Galatasaray Meydanı'nda 'Kayıplar bulunsun, failler yargılansın' diye oturan Cumartesi Anneleri'nin sembol isimlerinden Emine Ocak'ı bu ay yitirdik. Tüm anneler ve kayıp aileleri ile devletin karşısına kayıpları için dikilen onurlu bir annenin vedası, bu coğrafyanın adalet ve barış talebine mezar kazılamayacağının net bir göstergesidir. 30 yıllık bu direniş, cezasızlığa karşı verilen en kararlı mücadelelerden biridir ve bu mücadele adalet arayışından asla vazgeçilmeyeceğinin de somut bir kanıtıdır" ifadelerini kullandı.
'YÜZLEŞME OLMADAN BARIŞ KURULAMAZ'
"Barış ve Demokratik Toplum Süreci"ne dikkati çeken Gündüzalp, "Gerçek bir barış, sadece silahların susmasıyla değil, mağdurların haklarının gözetildiği, hakikatin ortaya çıkarıldığı, toplumsal onarımın sağlandığı ve geçmişle yüzleşildiği bir zeminde mümkündür ve inşa edilmelidir. Geçmiş barış süreçlerinin başarısızlığının bir nedeni de devletin işlediği suçlarla yüzleşmemesi, cezasızlık duvarını yıkmamasıydı. Roboskî failleri yargılanmadan, Cumartesi Anneleri'nin talepleri karşılanmadan, Ankara Garı ve Suruç katliamlarının hesabı sorulmadan, hasta mahpuslar salıverilmeden, halkların eşitliği sağlanmadan bu topraklarda onurlu bir barış kurulamaz" diye belirtti.
'ANKARA VE SURUÇ İÇİN ADALET'
Katliamlar için adaleti sağlayacakları güne kadar "İnsan olarak ne yapabilirim?" sorusunu soran herkesle her ayın 28'inci gününde Roboskî Katliamı'nı hatırlatmaya, yönetenler hakikatle yüzleşinceye kadar açıklamalarına devam edeceğini belirten Gündüzalp, "Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu sebeple yineliyoruz: Roboskî için adalet! Kayıplar ve cumartesi anneleri için adalet! Ankara ve Suruç katliamları için adalet! Savaşa, baskıya, cezasızlığa son! Barış için hakikat! Tutsaklara özgürlük, halklara barış! Hepimiz için özgürlük" şeklinde konuştu.